facebook

SuperTramp

Opinie uczestników

Dodaj opinię

 

OPINIE OD UCZESTNIKÓW:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Widzę, że nie jestem pierwszym, ale też na pewno nie będę ostatnim uczestnikiem wypraw z Supertramp, który uważa, że osoba przewodnika na wyprawach tego typu jest kluczowa, a Ola Bednarska jest THE BEST. Widać, że lubi to, co robi. I naprawdę jej się chce. Posiada imponującą wiedzę na temat Indii, a sposób opowiadania… To naprawdę warto przeżyć… Jest skromna, spokojna, ciepła i otwarta, widać, że lubi ludzi, ale jednocześnie doskonale panuje nad grupą uczestników i twardo negocjuje stawki z hindusami.

A ja jeszcze długo wspominać będę czaj przygotowany na stercie gruzu przez kobietę w kolorowym sari, który piłyśmy siedząc na schodach rozwalającej się świątyni …
Kasia Grzegorek (Indie-Nepal. Magiczne krainy. październik-listopad 2014)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Dlaczego od lat jeżdżę na trampingi? Aby pomimo włożonego wysiłku i niedogodności wsiąknąć w klimat dalekich krajów i ich kultury. Niestety wyjazd do Boliwii i Peru zawiódł moje oczekiwania. Jeśli przyjrzeć się programowi - zrealizowany według założonego planu. Tyle że to nie ten szlak Inków który znajdziesz w przewodnikach, nie ta kuchnia, o której czytałam, wynajęty lokalny przewodnik nie wiedział kto to był Malinowski, a o mitologii Inków dowiedziałam się wyłącznie z książek przeczytanych przed wyjazdem. Wpadłam w tryby przemysłu turystycznego, a tego właśnie nie chciałam.

EWA MAJDA-STANISŁAWSKA

odp. Supertrampa

Bardzo nam przykro, że nie wszystkie oczekiwania udało nam się spełnić. Jest to coraz bardziej popularny kierunek i coraz ciężej znaleźć "dzikie", nieskażone turystyką miejsca. Staramy się nie wpaść w wir machiny komercji, której również przecież jesteśmy trybami. Niestety ciężko marzyć, byśmy mogli odwiedzać takie miejsca jak Machu Picchu zupełnie sami... jest to niemożliwe... Z bólem serca musimy też przyznać, że Ernest Malinowski znany jest niestety gł. w Polsce. W Peru mało kto orientuje się kim był nasz wybitny inżynier...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tramping do Birmy w/g programu Supertrampa daje mozliwosc zobaczenia miejsc turystycznie popularnych, jak i miejsc poza glownymi szlakami, w ktorych mozna doswiadczyc “prawdziwe zycie” Myanmarczykow. Program jest tak ulozony, ze daje mozliwosc zlapania oddechu w trakcie zwiedzania. Pilota Grzegorza Kowalczyka cechuje doskonala znajomosc kultury i mentalnosci ludzi azji pld-wsch (i nie tylko) co sprawia, ze podroz staje sie przyjemnoscia i doswiadczeniem refleksyjno-poznawczym. Grzegorz okazal sie czlowiekiem otwartym na ponadprogramowe punkty, nie narzucajacym swego zdania ale panujacym nad przebiegiem trampingu, organizacja podrozy i potrafiacym wskazac najlepsze alternatywy w podrozy. Kciuk w gore :-)

Tomasz

P.S. “Jedzmy” (zrozumiane tylko dla trampingowcow z pazdziernika 2014 :-))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drogi Bartku od nas Ślązokow wielkie podziękowania za całokształt niezwykłej wyprawy do serca Indonezji. Na szlakach pełnych wulkanów i górników siarki na Jawie , świątyń i kremacji na Bali , trekingów i festiwali na Papui , przecudnej urody plaż i raf koralowych na Gili , tradycji Torajów i tarasów ryżowych na Celebesie...sprawiłeś, że chórem śpiewaliśmy ''Trwaj chwilo , trwaj jesteś taka piękna!...'' Bartku , podróżowanie z Tobą to wyjątkowa przyjemność , wszystkim trampingowcom życzymy takiego PRZEWODNIKA jak BARTEK GOSZTYŁA !
Z utęsknieniem czekamy na kolejne wakacje i na osłodę rozkręcamy  następną wyprawę , oczywiście z SUPERTRAMP-em !!!!!
PS.Pragniemy podziękować całej grupie za to ,że w przyjacielskiej atmosferze spędziliśmy aż 31 dni !!!
Pozdrawiamy!
Przyrodoluby: Basia i Heniek , Ela i Halina .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chciałbym gorąco podziękować za cudowną wyprawę do Gruzji! Wycieczka przekrojowa, od dzikiego i majestatycznego Kaukazu do tętniącego życiem i wielkomiejskiego Tbilisi. Wielkie ukłony dla naszej Pilotki, by wycisnąć z Gruzji jak najwięcej i pokazać serce tego kraju, za duże oddanie i towarzystwo podczas wieczornych supr :) Jeszcze raz Gosiu - didi madloba! Jeszcze długo będę powracał myślami do doliny Sno i pustyni Dawid Garedża, pulsującego i głośnego Tbilisi i mam nadzieję że kiedyś wrócę tam nie tylko mentalnie ;) "Gruzja 2014"

ARTUR SZYSZKO

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Czas sie zatrzymał, Hawana jak dostojna dama podarowała nam przepiękny dywan wspomnień, Trynidad przeniósł do czasów kolonialnych, Santa Clara urzekła.....i tak można pisać o każdym miejscu. Wycieczka zaplanowana z aptekarska dokładnością, super miejsca noclegowe, doskonały przewoźnik , cudowni uczestnicy wycieczki. Jednak największy ukłon kieruję w stronę pilotki Magdy- to osoba pełna ciepła i zaangażowania, pasjonatka podróży, niesamowita przewodniczka pełna wiedzy i doświadczenia. Jej pasja zarażała, dobry humor udzielał się wszystkim, spokój działał jak balsam. Kuba w lipcu????? 3 razy Tak!!!!!! Polecam wszystkim . Do zobaczenia w Peru .
Kuba -05.07.2014-19.07.2014
Marzanna

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo,

Piszę, bo chciałabym się podzielić moją opinią na temat wycieczki do Ameryki Środkowej w kwietniu br. Wycieczka byłą wspaniała, zobaczyliśmy z mężem piękne miejsca, zebraliśmy niesamowite wrażenia i odkryliśmy nowy wymiar podróżowania. Zwiedzanie z Supertrampem jest zupełnie inne niż w innych biurach podróży oferujących tzw. wycieczki objazdowe. Największe podziękowania i zasługi należy oczywiście oddać pilotce - Uli Brodowy. Ula miała ogromną wiedzę o tym regionie, o zwyczajach lokalnej społeczności, dzięki czemu można było poznać życie ludzi, ich wierzenia oraz historię. Kraje poznawaliśmy także od kuchni, często jedząc w małych tanich lokalnych 'restauracjach' lub wieczorami w barach tacos. Pomagała przy składaniu zamówień osobom nie mówiącym po hiszpańsku. Dodatkowo pilotka bardzo wzbogacała też program wycieczki o dodatkowe atrakcje, głównie takie lokalne, dzięki czemu można było zobaczyć jak wolny czas spędzają miejscowi. Program wycieczki był intensywny, ale bardzo mądrze pomyślany, naprawdę poczuliśmy, że poznaliśmy kraje w których byliśmy. Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy,
Marzena i Tomek Krawczykowie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wrazenia swiezo po powrocie z Chin, z mojej pierwszej wyprawy z Supertrampem - bylo super!
Impreza udala sie w stu procentach, co jest w duzej mierze zasluga Kazika Pawlowskiego - swietna osoba, profesjonalny pilot i mistrz organizacji :)
Dziekuje bardzo, pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia na kolejnych trasach!
Olga
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam

dziękujemy za wspaniałą podróż, która przerosła nasze oczekiwania pod każdym względem. Przepiękny kraj, bogaty program i profesjonalny pilot. Tak mogłabym streścić naszą przygodę. Szczególne uznanie należy się Zbyszkowi, który opiekował się nami jak dziećmi, był na każde wezwanie przez całą dobę. Robił znacznie więcej, niż to wynikało z jego obowiązków. Jego wiedza i swoboda poruszania się po zwiedzanych obiektach zadziwiała wszystkich. Trudy podróży, kiepskie warunki noclegowe, brak wody i prądu... dziś wspominamy jako dodatkowe atrakcje. Z wielką przyjemnością będę reklamować Supertrampa w naszym regionie:)

Pozdrawiam

Grażyna Sroczyńska
ETIOPIA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kasiu masz absolutną rację, podpisujemy się pod tym w stu procentach:Ola-najlepsza pilotka,wyprawa-wspaniała,cała grupa-super.Pozdrawiamy wszystkich uczestników wyjazdu.
Danka i Marek Jankowiak
INDIE NEPAL


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szanowni Państwo,

WRÓCIŁAM Z WYPRAWY INDIE NEPAL 29.01-22.02.2014 I CHCIAŁAM PRZEKAZAĆ GRATULACJE DLA BIURA, ZA: WSPANIAŁY WYJAZD, SUPER PROGRAM, A PILOT OLA
BEDNARSKA – NAJLEPSZA NA ŚWIECIE, JEJ WYKŁADY NA TEMAT HISTORII/KULTURY/SPOŁECZEŃSTWA INDII NA POZIOMIE AKADEMICKIM. POWINNIŚCIE JEJ WYPŁACIĆ EKSTRA PREMIĘ, BO TO ONA „ZROBIŁA” SUPER ATMOSFERĘ I ROZBUDZIŁA WE WSZYSTKICH CIEKAWOŚĆ INDII (SWOJĄ DROGĄ, RZĄD INDYJSKI TEŻ POWINIEN JĄ SPONSOROWAĆ);)

POZDRAWIAM SERDECZNIE I NA PEWNO DO ZOBACZENIA NA JAKIEJŚ WYPRAWIE, ALE
TO JUŻ W PRZYSZŁYM ROKU,

KASIA SZARZEC
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drodzy Supertrampowie !
Dot. Indochiny 21.I - 14.II. 2014 Wyjazd, jak by powiedzieli młodzi „zajebiaszczy", pozytywnie przeszedł nasze oczekiwania, można powiedzieć, że każdy dzień był tak fajny, że można by go uznać za najfajniejszy w roku. Zobaczyliśmy, odczuliśmy, przeżyliśmy, posmakowaliśmy przynajmniej dwa razy więcej niż zapowiadał program. Zawsze twierdziliśmy, że 90% udanego wyjazdu to pilot, w tym wypadku to Grzegorz Kowalczyk, z jednej strony spokojny, opanowany i rzeczowy, nie narzucający a jednocześnie inspirujący z drugiej bardzo dobry organizator i otwarty na propozycje uczestników, dla mnie idealny wzór na pilota, to Wasza perła w koronie. Jak On pogodził czasem sprzeczne życzenia a jednocześnie tak dużo pokazał, nie wiemy. No i jeszcze jedna sprawa, gdzie daliście „pupę", jeżeli dostajemy e-maila, że bilety lotnicze do Sajgonu już kupiliście i pieniądze przekazać pilotowi, to coś na wiarygodności tracicie i to Wy jako Firma. Trochę się dziwiliśmy jak Grzegorz brał to na siebie i bronił Was jak ojczyzny, gdzie to Wasza oczywista wina, można powiedzieć, że Grzegorz zachował się więcej niż lojalnie wobec Firmy. Chyba możemy powiedzieć, że to nasz najfajniejszy wyjazd, gdzie tramping i luz mieszał się z profesjonalizmem pilota i dało to efekt idealny. Dziękujemy po pierwsze Grzegorzowi po drugie Wam bo Wy jako Firma organizujecie. Jak na 9 obcych ludzi + pilot atmosfera był bardzo udana, ludzie z boku uważali, że jesteśmy rodziną. Później dawało być może znać trochę zmęczenie, jednej osobie ciągle coś nie pasowało, a to łóżko, a to kabelek wystający, a to standard, a to, że można było 2 dni na plaży itd. - normalka. Jeszcze raz, było super, super i nic i nikt tego nie zmieni.
Do zobaczenia
Hanna i Tomasz Szewczyk
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam.
Indochiny styczeń-luty 2014. Wybór tej wyprawy z Supertrampem to była najlepsza z najlepszych decyzji. Przeżyłam wspaniałą przygodę w cydownych klimatach z fantastycznymi ludzmi (wielkie dzięki...Michał, Arek, Grzegorz, Hania, Tomasz, Adam, Stanisława,Elżbieta) i genialnym pilotem (Grzegorz Kowalczyk....prefekcja i pełen profesjonalizm). Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za tyle wrażeń i emocji. Program tej wyprawy wymagający fizycznie. Jednak dopadające zmęczenie było pełne zachwytu i uśmiechu. Nieprzespane noce...bezcenne!! No i kochani.....u nas -15 a tam +34... :-):-). Wszystkim niezdecydowanym z całego serca POLECAM tę wycieczkę z tym pilotem!!
Ř Marta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Droga Oleńko, dopiero co wróciliśmy z Afryki a już za nią tęsknimy! Wszak należymy do pasjonatów ''Pożegnania z Afryką'' i prawdziwych wybrańców losu, bo w pętli czasu wybije stulecie przyjazdu Karen Blixen na Czarny Ląd. Dzięki Tobie, kochana Olu, to co niemożliwe stało się możliwe (przecudnej urody pejzaże wprost z filmu wszechczasów, tropienie goryli i szympansów...). Z perspektywy czasu wiemy, że człowieka stać na bardzo wiele, a my należymy do tej grupy nienasyconych, których wabi świat roślin i zwierząt. Dobrze, że jest taki SUPERTRAMP i taka OLA BEDNARSKA, która wychodzi na przeciw potrzebom ludzi z ogromnym apetytem na życie. TAK TRZYMAĆ!
'' Wspomnienie jest formą spotkania''
Sfokusowani na przyrodę; Basia i Heniek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam Przeglądaliśmy z żona nowe ofety na ten rok i zauważyłem duże niedopatrzenie z naszej strony... nie wysłalismy naszych wrażeń! Wycieczka super zorganizowana! Wspaniały kraj, świetni ludzie, niesamowite wrażenia smakowe, obłędne widoki! Dużo wyprawa zawdzięczała fachowości i zaangażowaniu Oli Bednarskiej, która przez fakt znajmości lokalnej kultury, potrafiła pokazć Indie w sposób niekonwencjonalny. Każdy dzień był nowym odkryciem! Niezapomiane plenery zostały uwiecznione nie tylko na zdjęciach, ale również w naszej pamięci!

Szczerze polecamy wyprawę do Południowych Indii! Aga i Darek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cześć,

Chciałbym podziękować za możliwość wzięcia udziału w fantastycznej wyprawie do Indii płn. i Nepalu (listopad-grudzień 2012). Dzięki Grzegorzowi Kowalczykowi ta dość wyczerpująca i intensywna podróż z pewnością była jeszcze bardziej fascynująca i ciekawa. Jego wiedza, którą przekazywał na każdym kroku, doświadczenie, którym dzielił się codziennie i pasja, którą zarażał całą grupę są wartościami bezcennymi.

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników, Moniki, Arka, Piotrka, Krzyśka i jeszcze raz wielkie dzięki dla Grzegorza - mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy na jakimś azjatyckim szlaku.

Michał
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję za wspaniałą przygodę jaką była wycieczka do Indii i Nepalu w listopadzie 2012 pod przewodnictwem pilota Grzesia Kowalczyka.Program i trasa przygotowana perfekcyjnie.Grzesiu jesteś wielki!
Z pozdrowieniami i życzeniami Wesołych Świąt dla całej ekipy
Supertrampa - Monika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam.....29 listopada wróciłam z wyprawy "Peru-Boliwia".... to już prawie trzy tygodnie, a ja jestem wciąż pod wrażeniem tamtych klimatów. Fantastyczna organizacja, perfekcyjnie programowo, szybko, męcząco, lecz bez jałowych przebiegów....mnóstwo cudownych miejsc, obejrzanych w fajnym towarzystwie.... Dorota-pilotka idealna i jedyna...właściwa osoba na właściwym miejscu....Oglądam zdjęcia i ...tęsknie..... Dziękuję z całego serca.... za możliwość wyjazdu z Wami..... Ściskam i pozdrawiam / również świątecznie/ Ela Zejdler

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam z nieskrywaną przyjemnością chciałem się podzielić wrażeniami z pobytu w Indiach i Nepalu w dniach 18.11-13.12.2012. Jechałem przygotowany ( obczytany ) ale to co zastałem na miejscu powaliło na kolana, ilość wrażeń wizualnych, zapachowych, smakowych przerosła najśmielsze oczekiwania, głównie za sprawą wspaniałego pilota Grzegorza Kowalczyka, pasjonata tego co robi, w pełni zaangażowanego w MISJĘ jaką pełni. Cudownie potrafi opowiadać o historii jak również o religiach. Najlepszą miarą udanego wyjazdu jest to że ma się ochotą aby się nie kończył lecz Trwał ........... jak najdłużej, a to że się musi skończyć skutkuje postanowieniem Ponownego Uczestnictwa. Z wyrazami szacunku ,podziękowania i sympatii Arek.

...Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku zespołu SUPERTRAMA
jak również dla obecnych oraz przyszłych uczestników.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8.11.2012-13.12.2012 INDIE - NEPAL
Wspaniała wycieczka -wiele wspaniałych zabytków , koloryt i wspaniała kultura tych państw, w szczególności wspaniały koloryt Radżastanu (Dżajpur plus Puszkar). Wielkie podziękowania dla świetnie znającego się na swojej pracy pilota: Grzezśka Kowalczyka dzięki niemu mogliśmyświetnie zapoznać się z kulturą tych państw. Czekam aż SUPERTRAMPwprowadzi do swojego programu Radżastan.
Pozdrowienia Piotr D.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowny Supertrampie!

W dniach 08-16.09.2012r. uczestniczłem w zorganizowanej przez Państwo wyprawie na Krym. Wyprawa logistycznie przygotowana znakomicie, program perfekcyjnie zorganizowany i co najważniejsze zrealizowany. Wielki "SZACUN" dla Was! Co do prowadzącej wyprawę p. Małgorzaty Kukułka-Sidorczuk. Super kobieta, super wiedza, super organizacja!!! Do zobaczenia na następnej wyprawie.

Z poważaniem Janusz Węgierski.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czesc,
Chcialam sie podzielic z Wami feedback'iem po moim wyjezdzie do Malezji i Indonezji a przede wszystkim napisac o tym jakiego wspanialego mielismy przewodnika :) Maciek po mimo faktu ze prowadzil pierwszy raz grupe do wszystkiego podchodzil z duzym profesjnalizmem i cierpliwoscia. Jego znajomosc lokalnego jezyka okazywala sie niezbedna w wielu miejscach gdzie nawet zamowienie jedzenia bylo wyzwaniem :) Maciek jest bardzo przyjazny ,pogodny i pomocny . Podchodzil do wyszyskiego z uwaga i troska . Przygotowywal sie i ciekawie opowiadal o zwiedzanych miejscach. Mysle ze dzieki jego wsparciu i pomocy o wiele fajniej przezylam ten wyjazd ...

Pozdrawiam i do nastepnego razu :)
Marta Krusz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witaj Supertrampie!
Znowu chcę podzielic się opinią o wyjeździe z Wami : Singapur, Malezja, Sumatra. To był naprawdę fajny wyjazd. Indonezja urzekła mnie już dwa lata temu podczas wyjazdu z Hanią Kalicką, i stąd nie zastanawiałam się nad wyborem, gdy pojawił się ten program na Waszej stronie. Było suuuperr. Atmosfera, świetni kompani podróży i wisienka na torcie- pilot- Maciek Kostrz. Dbał, by wszystko "grało" w tym tak trudnym logistycznie rejonie świata, gdyby mógł, wziąłby na swoje barki wszystkie nasze trudy i znoje podróżowania (łącznie z noszeniem naszych, wcale nie lekkich plecaków). Mnie, jak zwykle, urzekła przyroda i ludzie Azji, którzy zarażają uśmiechem i optymizmem na cały rok.Ale podczas tej wyprawy było wszystko: i wielkie miasta, historia,architektura i wieś, i, a przede wszystkim dżungla i orangutany.
Wielkie dzięki
Małgorzta Zielska - Pajtunka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,

dziekujemy za super zorganizowany wyjazd Indie-Nepal magiczne krainy. Jestesmy bardzo zadowoleni, polecamy i bedziemy polecac Wasze biuro!
Wielki pozytyw dla Mirka Czwaczki!!! Najlepszy przewodnik jakiego znamy. To wlasnie za sprawa Mirka jestesmy tak bardzo zadowoleni! Jak w kazdej wycieczce program, baza noclegowa itd. są ważne, ale najwazniejszy jest przewodnik, ktorym byl Mirek - cierpliwy, wesoly, znakomicie zorganizowany, pasjonat, po prostu naj....!

Pozdrawiam,
Piotrek i Magda

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyjazd na Krym, w jakim uczestniczyłyśmy w pierwszych tygodniach września br przerósł nasze oczekiwania - w najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu. Szeroko rozbudowany program pozwolił zwiedzić najpiękniejsze zakątki Krymu, zakosztować kolorytu regionu j jego potraw, dostarczył wielu wrażeń estetycznych, a przy tym opieka pilota dawała poczucie bezpieczeństwa. Tramping był świetnie zorganizowany i przygotowany. Wyjątkowe podziękowania kierujemy na ręce naszego " ducha opiekuńczego" Pana Michała i mamy nadzieję, że jeszcze się spotkamy.

Pozdrawiamy i wszystkim niezdecydowanym gorąco polecamy - Lidia Pietrasik i Joanna Dycjan

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podzielam w zupełności co napisała Małgosia. Jedynie podkreślę jeszcze raz: nasza pilotka była super i było super !!!
Mirek - Radomsko
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam Supertrampów
Chiałem podziękować za wspaniałą podróż w krainę pełną kontrastów, jakimi są Indie i Nepal. Dzięki Greggowi Grześkowi Kowalczykowi poznaliśmy to, co najlepsze w Indiach to, co zwariowane w Nepalu. Sposób przekazania swojej wiedzy był wręcz imponujący. Jego fascynacja Indiami wszystkim się udzieliła. Osobiście bardzo mu dziękuję za pomoc, jeszcze raz wielkie dzięki.Jest to wspaniały człowiek, pełen pasji i różnych zainteresowań. Mam nadzieje, że kolejne Supertrampy, które z nim pojadą spędzą tak samo wyśmienicie czas tak jak my.

Pozdrawiam
Wojtek Trojanowski

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trochę podróżowałem po swiecie, lecz moja pierwsza wyprawa z Supertrampem nie była ostatnią z Waszym biurem .Rewelacyjny tramping, na który złożyły się niebanalny program magia Indii, jej koloryt, duchowość, majestat Nepalu, niesamowity oddający nam serce, dusze i każdą kapkę czasu przewodnik Gregg Kowalczyk, świetni Współtowarzysze podróży, z których nikt nie znalazł się na wyprawie przypadkiem, w sumie niezapomniana podróż, polecam każdemu pragnącemu i wielbiącemu coś ponad Europy układne uporządkowanie z zimnicą duchową.
"Guru" Jarek Seraniuk

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INDIE NEPAL

Bardzo pozytywnie oceniam wyprawę z Supertrampem do magicznych krain Indii i Nepalu. Program jest dobrze ułożony. Pozwala poznać wiele miejsc, jednocześnie unikając "gonitwy" od zabytku do zabytku. Rezygnacja z Kalkuty w tym przypadku była jak najbardziej uzasadniona. Wielkie podziękowania dla przewodnika Grześka, który w każdej sytuacji stanął na wysokości zadania. W szczególności dotyczy to przejazdu indyjskimi pociągami, gdzie szukając właściwego peronu trzeba wykazać się dużymi zdolnościami. Dodając do tego wspaniałych towarzyszy podróży, otrzymuje się niezapomniane wakacje, które na długo pozostaną w pamięci. Gorąco polecam!

Tomek-


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indie- Kaszmir, Ladakh 2011. Wyprawa była naprawdę wymagająca zarówno kondycji fizycznej jak i psychicznej. Godziny spędzone w różnych środkach lokomocji przełęcze, serpentyny oraz niewielkie objawy choroby wysokościowej. Przygody, łącznie z wizytą w indyjskim szpitalu, wypadnięciem z pontonu na raftingu i porwanym plecakiem. Wszystko to w gronie przemiłych towarzyszy podróży i pod opieką pilotki Drotki.Dorota Celarska okazała się super pilotem. Profesjonalna, uśmiechnięta i zawsze spiesząca z pomocą.Dbała o nasz komfort i wygodę. Dzięki Dorotko najlepsza pilotko!!!

Małgorzata Zielska - Pajtunka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jestem trampem od 20-st lat, ale dopiero wyprawa do Indii i Nepalu pokazała mi, co to jest supertramp. To wszystko mogło się wydarzyć za sprawa Grzegorza Kowalczyka- wszechstronnie
zorientowanego w tematyce ogromną intuicją i wyczuciem
potrafił ukazać nam spektrum i tajemnic tego rejonu. Jestem pod dużym wrażeniem jego umiejętności praktycznych, które pozwoliły nam bezpiecznie i ciekawie zwiedzać. Z przyjemnością polecę to biuro innym traperom.
z podziękowaniem uczestnik Grzegorz Wieczorek !!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indie Nepal

" Dzieki za super wyjazd opinia pozytywna dla Grzeska "

Uczestnik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INDONEZJA

Program wyjazdu do Indonezji nazwaliście " W krainie życia i śmierci", ja jeszcze dodałabym uśmiechu.Wyprawa organizowana w sierpniu była dla mnie wspaniałą przygodą, przede wszystkim ze względu na czar Indonezji. Spotkania z przyrodą, wielokulturowością oraz wspaniałymi ludźmi, jakimi są Indonezyjczycy dały mi wile przyjemności, wzruszeń i ogromnej siły na najbliższe miesiące, które już przeznaczam na planowanie następnego wyjazdu z Supertrampem. Jestem wdzięczna pilotce Hani, która świetnie zna realia tego, wcale niełatwego logistycznie, kraju. Hania podczas naszego wyjazdu, gdyby mogła, podarowałaby nam gwiazdkę z nieba . I to też podniosło standard wyjazdu. Dziękuję też członkom grupy za świetną atmosferę, piosenki i humor, który często pomagał przetrwac trudne chwile.

Z poważaniem
wielbicielka Supertrampa- Małgorzata Zielska

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo!

W dniach 14-20 sierpnia br. byłem uczestnikiem organizowanej przez Państwa biuro wyprawy „W strefie śmierci – Czarnobyl, Kijów, Lwów” pilotowanej przez p. Małgorzatę Kukułkę-Sidorczuk. W związku z tym, że nie otrzymałem żadnej ankiety do wypełnienia (co jest standardową procedurą w innych biurach podróży), postanowiłem swoje uwagi wysłać bezpośrednio do Państwa.

Wyprawa była znakomicie zorganizowana. Oczywiście, biorąc poprawkę na to, że był to tramping, wyjazd już z założenia zawierający drobne niedogodności i konieczność pewnych wyrzeczeń. Ale wszyscy wiedzieli o tym jeszcze przed wyjazdem. Wiedzieli też, że podany na stronie program nie jest dokładnie tym, który będzie zrealizowany – no i faktycznie, na pewnym ramowym szkielecie wyprawy (który generalnie został nienaruszony) Gosia naniosła kilka twórczych, nierzadko improwizowanych i wymuszonych sytuacją poprawek, na które wszyscy się godziliśmy – nie było wszak aż tak istotne czy będziemy spali w tym czy w tamtym hostelu i czy odpuścimy sobie ten, czy tamten obiekt, zastępując go innym (nierzadko ciekawszym). Ważna była dobra zabawa, a tej było w ilości wystarczającej.

Słówko na temat prowadzącej wyprawę. Właściwie dużo słówek, bo jest o czym pisać.

Gosia jest wspaniałą osobą – znającą znakomicie ukraiński język i realia, doskonale znającą zwiedzane tereny, perfekcyjnie orientującą się w tym, co, gdzie, kiedy i jak najkorzystniej zwiedzić oraz idealnie wykorzystującą swoje rozliczne miejscowe znajomości, tudzież urok osobisty i talent językowy organizacyjny do tego, aby wszystko poszło sprawnie, szybko, przyjemnie i bez zbędnych komplikacji. Szliśmy za nią w ciemno i ślepo ufaliśmy jej przez ten tydzień. Nie zawiodła zaufania.

Ale przede wszystkim jest interesującą, pełną pasji i życia kobietą. Nie wywyższająca się w żaden sposób. Przez cały czas mieliśmy wrażenie, jest jedną z nas – zintegrowała się w z grupą w 100%, ba – nawet bardziej niż co poniektórzy uczestnicy! Dlatego też zapamiętam Gosię nie jako Panią Pilot, oprowadzającą nas po zabytkach Kijowa i Lwowa, ale jako przesympatyczną uczestniczkę naszej wyprawy, którą pamiętać i gorąco wspominać będę równie mocno jak moich kolegów i koleżanki.

Cierpliwie odpowiadała na każde pytanie, twórczo rozwiązywała każdy napotkany problem, świetnie wiedziała gdzie, jak i do kogo uderzyć, aby ułatwić nam wszystkim życie. Znajdowała czas na uśmiech dla każdego. I nigdy, przenigdy się nie denerwowała. W każdym razie nie na nas. Ten stoicki spokój, połączony z promiennym uśmiechem, wrodzonym optymizmem i naturalną pewnością siebie jest na tyle zaraźliwy, że każdy z nas oprócz pięknych wspomnień, zdjęć, pewnej dawki wiedzy o Ukrainie i w ogóle o świecie oraz nowych znajomości przywiózł z tej wyprawy coś dużo cenniejszego – cząstkę Gosi, która kwitnie w sercu, rozwija się i sprawia, że stajemy się lepszymi ludźmi.

Gosia jest prawdziwym skarbem w Państwa firmie – trzymajcie jej rękami i nogami, aby ta piękna kukułka nigdy wyfrunęła z waszego gniazda.

Aha, żeby nie było za słodko - czasem zdarza jej się iść trochę za szybko i nie idzie za nią nadążyć. Więcej grzechów nie pamiętam.

Pozdrawiam i do zobaczenia w jakiejś mniej czy bardziej odległej przyszłości na kolejnej wyprawie organizowanej przez Supertrampa. Z całą pewnością nie tylko sam skorzystam z usług biura, ale będę polecał znajomym.

Hubert

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blog Uczestnika Indochiny 2010
http://indochiny2010.blogspot.com/2010_03_01_archive.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INDONEZJA
Drogi Supertrampie!
Już po raz 6-ty miałam okazję poznawać z Wami świat, a konkretnie Indonezję, pod czujnym i opiekuńczym okiem Hani. Hania to niezwykła dziewczyna, o Indonezji wie prawie wszystko, potrafi sprawić, by zmęczony ' supertrampek' czuł się dobrze nawet w skromnej papuaskiej chacie. Jej pozytywna energia wzmocniona pozytywnymi wibracjami grupy sprawiła,że byliśmy przyjmowani przez lokalną ludność jak rodzina z odległej Polandi, mogliśmy nawet uczestniczyć w pogrzebie w małej papuaskiej wiosce, co było dla nas ogromnym wyróżnieniem. Hania jest typem pillota,który dla swej grupy zdobyłby gwiazdkę z nieba, dbała o nasz komfort i dobre samopoczucie na każdym kroku, często zapominając o swoich potrzebach; nia ma dla niej rzeczy niemożliwej, świetnie ' dogaduje ' się z ' tubylcami' , którzy bardzo ją szanują za jej dobro , wrażliwość i otwarcie na drugiego człowieka. Jedynie ze względu na liczniejszą niż zwykle grupę pojawiały się czasem problemy, fajnie jest podróżować jednym pojazdem ( w miarę lokalnych możliwości), by grupa nie dzieliła się na podgrupy i nie było konfliktów (to oczywiście zależy też od osobowości uczestników i ich dobrych chęci) . Mimo to , wyjazd uważam za cudowny, jeszcze raz pragnę podziękować Bartkowi za wspaniały program, a Hani za jego realizację i liczne fakultety oraz za to, że zaszczepiła we mnie miłość do Indonezji -na pewno tam powrócę, by poznać kolejne wyspy ( propozycja dla supertrampa) oraz uczestnikom wyjazdu za fajną atmosferę , życzliwość i wyrozumiałość.
Asia T.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INDOCHINY

Super wyprawa. Poznaliśmy Indochiny wszystkimi zmysłami. Byliśmy w miejscach, do których dociera niewielu turystów a te najbardziej oblegane mogliśmy podziwiać w ciszy. A wszystko to dzięki Rafałowi. Obmyślał plan zwiedzania tak, byśmy docierali wszędzie przed tłumami turystów.
Zwiedzając świątynie ukryte w dżungli byliśmy zupełnie sami, słychać było jedynie cykady. Gdy posypał nam się plan, w zastępstwie pokazał nam prawdziwe oblicze Indochin a nie to rzygotowane dla turystów. Wieczorami nie miał obowiązku zajmowania się nami, a mimo to oprowadził nas po
knajpkach, podpowiedział czego spróbować, co jest typową potrawą dla danego kraju, pokazał, że jedzenie na ulicy ma swój urok i smak.Można by tak pisać i pisać. Wysoka kultura osobista, dużo wiadomości o zwiedzanych obiektach, regionie i ludziach, bezpośredniość i wieczny uśmiech na twarzy naszego pilota sprawiły, że ta podróż była najlepsza z dotychczasowych. Planując kolejne wyprawy zawsze będziemy zaczynać od ofert Supertrampa. Rafał zasłużył sobie na najwyższe słowa uznania, super chłopak i super pilot. Z nim można spokojnie lecieć na ,,koniec świata".
Rybka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INDIE NEPAL
Chciałabym bardzo podziękować klubowi Supertramp, a w szczególności pilotce Dorocie za doskonałe zoraganizowanie trampingu po Indiach pólnocnych i Nepalu, dającego możliwość poznania tych wspaniałych kultur. Wyjazd był dobrze zaplanowany, a Dorota bardzo szybko potrafiła rozwiązac pojawiające się problemy i przede wszystkim utrzymać dobrą atmosfere przez cały pobyt.:)

Pozdrawiam
Monika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blog jednego z Uczestników wyprawy Indochiny 2010 http://indochiny2010.blogspot.com/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indie-Nepal 25.01-18.02.2010

Wyjeżdżałem silnie przestraszony, wróciłem bardzo zadowolony. Wizytówką biura w czasie wyprawy jest z pewnością pilot. W tym wypadku była pilotka Dorota. Widząc dziewczynę w akcji byłem z kolejnym dniem coraz pewniejszy, że dobrze trafiłem. Dzięki niej, właściwie zaraz po powrocie rozpocząłem poszukiwanie celu kolejnej wyprawy- oczywiście z Supertrampem.

Jacek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cze.

Chcialem powiedziec, iz pani pilotka Dorota byla bardzo mila i sympatyczna, urzekajaco usmiechajac sie jak Dziokonda. Najbardziej podobala mi sie jazda na dachach autobusow w Nepalu, nocleg w nepalskiej wsi, samosy, rafting i rozmowa z chlopami malorolnymi na dworcu w Varanasi. Po Indiach Poludniowych zwiedzonych dwa lata temu teraz juz tylko brakuje mi Indii Wschodnich by miec calosc obrazu :-)
Dziekuje za wspaniale wakacje!

Pozdrawiam serdecznie
Mar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drogi Supertrampie :-)

Jadąc a Waszym biurem pierwszy raz na wyprawę zastanawiałam się jak to będzie. Można stwierdzić, że jestem z wyjazdu zadowolona. Natasza sprawdziła się jako pilot. Ma ogromną wiedzę i zna realia tamtej części świata. Życzę Wam jak najwięcej takich pilotow. Mozliwe ze większośc z nich jest taka jak Natasz, mam nadzieję ze bedzie okazja to sprawdzić.

Jedno małe "ale" - organizacja przelotu w tamtą stronę. Juz pal licho czas podróży, który wydłużył się do ponad 30 godzin. Takie sprawy choć męczące nie przerażają mnie, zwłaszcza jeśli leci się na wakacje. Duża
jednak strata to skrocenie programu i pominiecie w zwiedzaniu Mumbaju. Te kilka godzin szybkiego przelotu przez miasto bylo rozczarowujace. Tym bardziej, ze powrot w tamte strony jest malo prawdopodobny. Jest tyle
innych miejsc, ktore chciało by sie zobaczyc. Szkoda też tym wieksza, ze ponoc kilka osob z grupy zwracalo Wam uwage na zbyt krotki czas odprawy miedzy lotami i otrzymalo gwarancje, ze nie bedzie zadnych problemow.

Nie wiem jak podejciecie do tego tematu. Wydaje mi się jednak, ze warto wyciągnąć z naszej "przygody" wnioski na przyszłość i pomyśleć jak uniknąć tego typu klopotów przy organizacji nastepnych wyjazdow. A co do naszej grupy - to wierzę, że sami zaproponujecie jak zrekompensować nam straty moralne;-)

Pozdrawiam
Iwona

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Krym był dla mnie ogromnym zaskoczeniem pełnym winnic, bajkowych cerkwi i wyjątkowych widoków. Szczególne wrażenie zrobił na mnie rezerwat "Nowy świat", w którym połączyły się aż trzy krajobrazy: gór, drzew wyglądających jak bonsai i przejrzystego morza. Tutejszy przewodnik - gawędziarz był niesamowity, siedząc na skałach opowiadał legendy i dla potrzeb turystyki zawisł tuż nad przepaścią :).

Do skąpanej w chmurach góry Aj-Petri wiodła kolejka linowa, a na szczycie czekała na nas degustacja wina (polecam "Czarnego Doktora"), aromatyczne szaszłyki, stragany uginające się od pamiątek i tutejszych słodyczy.

Długo wspominać będę Pałac Woroncowa pełen rzeźb, obrazów, roślin i starych, kunsztownie wykonanych mebli, zamek "Orle Gniazdo" zwisający z wysokiej skały, Bakczysaraj nocą i oczywiście pełne niezapomnianych doznań podróż plackartą...

Nie sposób mówić tu o wszystkich wrażeniach, jakie zawładneły tym krótkim czasem spędzonym wspólnie z naszą ekipą. Chciałam podziękować naszemu pilotowi, Michałowi za świetną organizację i opiekę, wszystkim za wspaniałą przygodę i sympatyczną, wesołą atmosferę. Pozdrawiam całą naszą grupę, w tym najliczniejszą paczkę ze Słupska i ... do zobaczenia na kolejnej przygodzie z "Supertrampem"!

Ania Zduńczyk, Słupsk Krym (01-09.09.2009)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pragnę gorąco podziekować i pozywtwnie zaopiniować podróż po Ladaku i Kaszmirze. Nie była to lekka sprawa ale warto było - choc jak na początek to jedna z najtrudniejszych imprez. Pilotka Dorota znosila dzielnie moje stany i za to jej dzieki - do zobaczenia na szlaku.
Osmiotysiączka R.K.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Chciałabym podziękować Supertramp w imieniu swoim i mojej minigrupy za bardzo fajną organizację wyjazdu na Węgry (piwniczki). Piękne miejsca, dobre warunki (autokar, kemping no i oczywiście wspaniałe wino), miła atmosfera i generalnie bardzo profesjonalne przygotowania ze przyzwoitą cenę.
Pozdrawiam,
Agnieszka Wietrzykowska &Borucińscy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam chciałbym wyrazić opinię o wyjeżdzie klubowym do Lwowa, Kijowa i Czarnobyla . Wyprawa udała się na 5 . Choć byłem z waszym biurem po raz pierwszy i od razu na wyprawie klubowej nie żałuje ani jednej minuty spędzonej na Waszym wyjeździe . Największy % udanej imprezy wg. mnie stanowi pilot więc na początek o nim a raczej o niej czyli o wspaniałęj Gosi pare słów. Była pilotem, koleżanką, współtowarzyszką zabaw a jak trzeba było to i opiekunką przez 24 h . A byliśmy choć małą, ale dość "ciężką" grupą która potrafiła niepokoić ją w różnych "eksremalnych" i "kluczowych" sytuacjach :) . Za to należą jej się szczególne podziękowania ponieważ wiedziała co w trawie piszczy i dlatego mogła się udać tak wspaniała impreza . Choć sam odczuwałem trudy wyjazdu trampingowego to zobaczenie niestandardowych i ciekawych zakątków Ukrainy jak chociażby bunkrów w Hulskiej Minie rekompensowały trudy wyjazdu . Podziękowania należą się także dla biura za zdecydowanie się na tak "egzotyczny" czarnobylski kierunek . Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i obiecuję że nie był to ostatni wyjazd z Waszym biurem.
Super Zadowolony Grzesiu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,
bardzo dziękuję za życzenia świąteczne i za zorganizowanie wspaniałej wycieczki do Nowego Jorku. Szczególne podziękowania należą się p.Bartoszowi Gosztyło, który zna doskonale miasto i umie się świetnie po nim poruszać. Był uczynny i nic nie sprawiało mu trudności. Oby więcej takich wspaniałych pilotów.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara Radziszewska

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serdecznie pozdrawiam i życze wszyskim tak udanej podrozy jak ja odbylem z Supertrampem do Indii. Poznalem (choc tylko w ułamku) co to jest "inny świat", program bardzo intensywny, czasami męczący ale przyjemnie, bo wrazen co niemiara i wspomnienia jeszcze gorace. Jestem bardzo zadowolony, choc z innymi biurami też jeżdzilem to dopiero z Supertrampem poznalem co to jest prawdziwa podróż, Pozdroqo dla pilotaTomka.

Pozdrowqo Alek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo,
(...) Przygodę z Etiopią wspominam bardzo mile mimo, że chwilami miałam dość. Głównie męczyły mnie kiepskie warunki sanitarno - hotelowe, przez co Zbyszek miał ze mną trochę kłopotów. Jestem mu wdzięczna, że nic mi nie dosypał do szklanki (jestem pod wrażeniem filmu o pilotach i ich sposobach radzenia sobie z trudnymi uczestnikami wypraw - nie byli to Polacy). Zbyszek jest bardzo dobrym pilotem z dużym poczuciem humoru i wielką wyrozumiałością dla Etiopczyków. On jest zakochany w Etiopii i jej "klimatach". Etiopia jest piękna, cudowna i jestem zadowolona, że wybrałam Państwa ofertę, a nie innego biura gdzie było więcej przelotów. Myślę, że długo będę wspominała tę wyprawę, bowiem oprócz piękna samej Etiopii towarzyszyła wyprawie miła i serdeczna atmosfera. Uczestnicy tej wyprawy to wspaniali podróżnicy. Bardzo się cieszę z ich poznania i mam nadzieję, że na szlaku jeszcze się spotkamy. (...)
Serdecznie Państwa pozdrawiam.
Zosia

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Etiopia 2008 - jesień ...
poem Uczestnika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peru-Boliwia sierpień 2008

Jak jechać do Peru i Boliwii to tylko z Aldo Vargasem. Jego znajomość krajów, kultury, historii, tradycji - jestem pełna podziwu.Do tego bardzo sympatyczna atmosfera, olbrzymie zaangażowanie Aldo sprawiło, że była to wspaniała wyprawa.
Renata

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mołdawia:

Wielkie dzięki za super wyprawę w nieznane, do kraju którego "nie ma", do miejsc z dala od turystycznych szlaków. Do Autobusu i wiele innych wspaniałych miejsc położonych w najmniej osiągalnych miejscach! Mołdawia, Republika Naddniestrzańska oraz niesamowita Ukraina - polecam Gosia - pilot, to nie tylko pilot, ale spółtowarzyszka podróży, stanowi trzon grupy, a jednocześnie jest uczestniczką. Z Gosią bawić się będziecie świetnie w każdym miejscu i o każdej porze!

Polecam Supertrampa wszystkim podróżnikom!
Życie jest podróżą - ciesz się nią.

Pozdrawiam Paweł

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krym...
Zapisywaliśmy się na tą wyprawę z wielkimi oczekiwaniami. Kilka lat temu byliśmy w Turcji w hotelu ***** w wersji All Inclisive, więc jakby podstawa ku nim była ;-).
I co ? Dajemy z moją małżonką Iwonką wyprawie ****** ! Za co ? Za program. Za Grupę. Za Niezmordowaną ( jak Ona to robi ? ) Gosię. ZA WSIO ! :-)
Wszystkim współtowarzyszom wyprawy dziękujemy za Integrację (przez duże I), za śmiech, za humor, za wspaniałe dzięki Wam krótkie 9 dni .

Buśka dla wsiech !!!!
Iwona i Marek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minęło jakieś półtora tygodnia od mojego powrotu z wyprawy z Supertrampem na Krym, a ciągle nie może "wyleźć" z myśli... Świetna pilotka Gosia, wyjątkowo udana ekipa (Janeczka, dwie Agnieszki, Marek i Iwona, Konrad, Mirek, Agata i Marzena), no i trasa pokonywana z prędkością światła ;)))) Ech... dobrze, że przynajmniej zdjęcia zostały!!!
Grzeję się ciepłymi wspomnieniami w chłodnej już Polsce.......
Właśnie wybrałam kolejny kierunek na wyprawę z Supertrampem i nie mogę się już doczekać nadchodzących wakacji!!!

Pozdrawiam serdecznie,
Iza

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wielkie podziękowania za wspólny wyjazd na Krym. To była nasza pierwsza wycieczka z Supertrampem, ale na pewno nie ostatnia. Pilot Gosia rewelacyjna, organizacyjnie wszystko dopięte na ostatni guzik: sprawnie, a jednocześnie z dużym luzem. Pozostało nam mnóstwo zdjęć, fajnych wspomnień i oczekiwanie na przyszłoroczne wakacje z Supertrampem :-).

Pozdrawiamy ! Agata i Marzena

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minęło już kilka miesiecy od mojego wyjazdu na Kubę, drugiego z biurem (Indie - Nepal), stad mozliwosc porównania. Jestem zadowowlona, bo bardzo duzo zobaczyłam i dowiedziałam się, chociaz problem czy Che był morderca guru czy nawet - teraz jest idolem został nie do końca rowiązanay. Natomiast sama forma wyjazdu nieco mnie zaskoczyła. W jednym z powyższych informacji czytałam, że korzystano na Kubie z trnapsortu publicznego (prowadzenie Janusz). Zdziiwiło mnie to, bo jezdzilismy tylko wynajętym busem . Nawet bez włączenia przejażdzki amerykańską starą taksówką w Hawanie ???!!!, rikszą czy motorem z przyczepą !? . Przewodnik miała chyba czasami problemy z kim ma rozmawiac - z nami czy kierowcą busa, który nie zbytnio za nami przepadał. Ale to my mielismy się dobrze bawic. Dzięki oczywiscie za cały wyzad. Tyle nie zobaczy sie na pewno z innym biurem, i nie ma tylu niespotykanych w innych forrmach wyjazdów sytuacji,ale poczułam pewne zblizenie do objazdówki biuta typu Logostour - MAroko (korzystałam - dobra impreza, wiec wiem) , tylko tam były lepesze hotele. Kwatery na Kubie zbyt różnią się od siebie. To trochę niesprawiedliwe. Jedno co jest pewne to ludzie, którzy zapisują się na wyjazdy do Supertrampa. Są niesamowici w swojej barwności i nawet autobus z naburmuszonym Kubańczykiem( ubekiem?) nie potrafi tego zepsuc. Ale prosimy - więcej transportu poublicznego!!!
Pozdrawiam Wszystkich gorąco .
Ewa z Lublina.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To moja druga wyprawa z Wami, i kazda zostawila "cos" w sercu.
Zaginione krainy Indii...(moje marzenie od ubieglego roku)... , to co zobaczylam przeszlo moje oczekiwania.
Dzieki Tomku (pilot), za zmiane w programie, rozwage, umiejetnosc negocjacji i za to, ze zawsze byles tam, gdzie powiniens byc.
Becia
Czekam na propozycje(letniej) kolejnej wyprawy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam!
Byłam na przełomie maja i czerwca w Mołdawii, Ukrainie, Nadniestrzu z Małgorzatą i grupą wspaniałych ludzi. Na początku miałam pewne obawy, nie znałam nikogo z grupy, ale integracja nastąpiła błyskawicznie. Wrażenia niesamowite, świetne knajpki w Kiszynowie, niepowtarzalny wieczór w Akermanie, niezapomniana wspinaczka w Tipovej...
Już tęsknię ...
Pozdrawiam z całego serca
Ala

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cześć,

Byliśmy w maju 2008 na wyprawie do Mołdawii z Dominikiem i Gosia. Bylo SUPER!!!. Polecamy. Fajna atmosfera, wspaniali ludzie, niesamowite miejsca, dobre wino i koniak..... szkoda, ze tylko 9 dni. Nie chcialo sie wracać.

Beata&Mariusz&Błażej&Bartek&Kwiatek&Anka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,

To była moja pierwsza wyprawa tego typu. Duże uznanie dla Was, a przede wszystkim dla Dominika, który tą wyprawę prowadził. Świetna grupa ludzi, których miałem przyjemność poznać. Minął drugi tydzień od powrotu, a
mi ciężko się przestawić na normalny tryb, bo przed oczami mam wszystkie miejsca, które odwiedziliśmy. Rzadko się zdarza, żeby wyobrażenie spotkało się z rzeczywistością. W moim przypadku szło z nią (rzeczywistością) za rękę. Jeżeli kiedyś będę planował wyjazd - jesteście na pierwszym, drugim i trzecim miejscu pod każdym względem.

Pozdrawiam Krzysztof Wesołowski
Syria - Jordania - Izrael

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam!!!

Właśnie wróciłam z Indii Południowych i jest mi ciężko teraz wrócić do codziennego życia po tak wspaniałej niezapomnianej wycieczce. W sumie byłam na czterech wycieczkach (Mołdawia, Węgry, Krym i teraz Indie) z pilotem Dominikiem i za każdym razem byłam przyjemnie zaskoczona, program wycieczki zawsze przekraczał moje oczekiwania – cztery razy miałam poczucie autentycznej przygody:)
Przyjemnością było przebywanie w towarzystwie pilota, dla którego
podróżowanie i zwiedzanie nowych miejsc było pasją Jego zaangażowanie wpływały na nas wszystkich bardzo pozytywnie :-) Całą grupą darzyliśmy naszego pilota pełnym zaufaniem i nigdy się na nim nie zawiedliśmy , nawet w trudnych sytuacjach.

Miałam szczęście na każdej wycieczce trafić na świetną grupę ludzi, każdy z nich był zapalonym podróżnikiem ciekawym świata. Supertramp to znakomity sposób na zobaczenie kawałka świata i okazja do poznania wielu interesujących ludzi. Polecam, ale uważajcie, można się przyjemnie uzależnić

Ula Drabikowska

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Bardzo bardzo dobry wyjazd, co prawda spodziewałem sie bardziej planowego zwiedzania ale Indie to gigant kraj gdzie wszystko jest inne nawet czas jest gdzieś daleko, dzięki super ekipie i pilotowi mieliśmy okazje zobaczyć i poznać o wiele więcej, choć przyznaje ze bylem czasami zmęczony intensywnością wrażeń, ale dzięki temu jestem nowym człowiekiem hehe
pozdrawiam ekipę Marek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam

W Październiku byłem w Indiach i Nepalu. Wyjazd udany, świetny pilot - Mirek Czwaczka. Ze strony biura pojawiające się problemy były rozwiązywane. Ostrzegam jedynie że podróżowanie po Indiach nie należy do łatwych i trzeba się przygotować na różne niewygody, bo wyjazd trampingowy równi się od wypoczynku na plaży. Ogólnie mogę polecić.

Pozdrawiam
Jurek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam serdecznie!

Właśnie wróciłam z Chin. Wyjazd absolutnie wspaniały: supertowarzystwo, wspaniałe zabytki, fantastyczna przyroda - tarasy ryżowe i kras tropikalny a przede wszystkim świetny pilot Bartek Gosztyła. Bartek to nie tylko profesjonalista w swojej dziedzinie: z zorganizowany, punktualny, realizujący założenia programu bez najmniejszych perturbacji.Bartek to
również wspaniały towarzysz podrózy, zawsze uśmiechnięty, życzliwy dla uczestników wyprawy.W czasie wyjazdu dokładał wszelkich starań, aby zorganizować dla nas nawet "gwiazdkę z nieba" jeśli ktoś miał podobne życzenia.Poza programem mieliśmy również inne atrakcje: spacer po wzgórzach okolicy klasztoru Shaolin z przejściem przez wiszący most nad przepaścią, obserwację połowu ryb z kormoranami, lot balonem nad wzgórzami krasu tropikalnego, lekcję chińskiej sztuki kulinarnej (Lekcja zaczęła się od pójścia na targ z szefową kuchni. Na owym targu mieliśmy możliwość obejrzenia konsumpcyjnych psów i szczurów, a wcale nie tak łatwo było je znależć, jak się powszechnie uważa. Chociaż uczestnicy grupy byli smakoszami kuchni chińskiej, to nikt nie miał najmniejszej ochoty spróbować potraw z tych zwierząt....) Już myślę nad następną wyprawą i ogromnie żałuję, że z różnych przyczyn mogę wyjechać tylko raz w roku. Gorąco polecam
"Supertrampa" wszystkim, którzy nie lubią masowych imprez i chcą doświadczyć czegoś więcej, niż tylko widok z autokaru wycieczkowego.

Pozdrawiam
Joasia Kalupa z Łodzi. indie@op.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od lipca minęło już sporo czasu, ale wspaniałe wrażenia z podróży do Małego Tybetu (Ladakh "i spółka", Indie) pozostają po dziś. Wspaniały, inny świat, w który można było czuć się bezpieczniej niż na polskich ulicach. Faktem jest, że przejazdy przez Himalaje podnosiły czasem poziom adrenaliny, ale chyba o to też czasami chodzi... Dominik, jako przewodnik - to właściwy człowiek na właściwym miejscu. To, co robi, robi z pasją. Żałuję, że nie mam dość czasu (i pieniędzy), żeby częściej jeździć z Supertrampem. Część moich wrażeń i wspaniałość miejsc, które zobaczyliśmy wyraża moja strona http://fotopasja.drl.pl

Pozdrawiam, ks.Ryszard

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dzień dobry,

Włóczyłem się po Azji Środkowej, po Rosji, Ukrainie, Gruzji. Spływałem po tamtejszych rzekach, wspinałem się. Sam kiedyś prowadziłem grupy. Ale to, co i w jaki sposób pokazał Bartek Gosztyła w Chinach (od Pekinu do Hongkongu) przerosło moje najśmielsze marzenia. Było dosłownie wszystko: zabytki, wielkie miasta i małe wioski, muzea i świątynie, spływ kajakiem i lot balonem, pyszne jedzenie w małych knajpkach i piwo w sexshopie (poważnie!), włóczęgi po górach i nocne Polaków rozmowy, a przede wszystkim piękna przyroda, na którą zawsze był czas. I cały czas uśmiechnięty, niezważający na swoje zmęczenie Bartek, który służył każdemu pomocą i radą. Dzięki Supertrampie za kapitalny wyjazd. Was nie można polecać - z Wami trzeba po prostu pojechać. Jeszcze raz dzięki Bartku za wszystko, co zrobiłeś dla grupy i dla mnie.

pozdrawiam serdecznie
Wiesiek Kopicki (Warszawa)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,

Po powrocie z Indochin same pozytywy; program niesamowity zostal urozmaicony poza programowymi atrakcjami : gra w ping-ponga, wiazanie zębów, jedzenie glonow, golenie kotow, przeszukiwanie wszystkich "ale najpierw sie wyspie", 10 lao-kubelkow, "ogolnie mecace" przymiarki garniturow, gonitwa za swinia na motorze w Ankor-Wat.
Aparat moze zostac ukradziony, pamiec moze sie skonczyc ale wspomnienia pozostaja.
Indii i Nepalu juz sie nie moge doczekac (chyba, ze Remote Control wpisal mnie juz na czarna liste)

Pozdrawiam wszystkich,
Lao wielkie dzieki i genko-genko.
"Glon" vel A.Mekongowska

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam Panie Januszu,
Mimo, iż minął już ponad tydzień od mojego powrotu z Indii jestem cały czas pod ogromnym wrażeniem i chciałabym bardzo podziękować za SUPER wyprawę z Supertrampem. Świetnie ułożony program, zmiany w programie jeszcze go ulepszyły (krótki pobyt w Koczin) no i oczywiście super pilot w osobie Dominika. Polecam wszystkim wyjazd z państwa biurem, naprawdę czułam się tam jak na wyjeździe z grupą przyjaciół a nie na wycieczce z biura. Jeszcze raz dziękuję i oczywiście do zobaczenia na niejednej jeszcze wyprawie, tylko która będzie następna ....Indie Północne, Kuba, Ameryka Płd......???

Pozdrawiam,
Hania Sobota

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję serdecznie za fantastyczny wyjazd do Indochin. Bartek Gosztyła okazał się nie tylko doświadczonym przewodnikiem, ale i świetnym "towarzyszem podróży", przyjacielem na szlaku. Poza tym potrafił zorganizować "gwiazdkę z nieba" - no, prawie... To między innymi dzięki jego "ciekawości świata" i kontaktom udało nam się zamówić żywą kobrę (dostarczoną nam w reklamówce), którą później na naszych oczach oprawiono i ugotowano w lokalnej restauracji. Takich nadprogramowych atrakcji na pewno nie zapewnią Wam biura "turystyki masowej", a przypuszczam, że inne agencje trampingowe mogą też nie sprostać takim dość szalonym pomysłom, które rodzą się podczas długiej podróży. Polecam gorąco Supetrampa (i zupę z kobry)! Możecie być pewni, że program ramowy zostanie zrealizowany, a jeżeli na miejscu grupa zechce dorzucić coś do tego programu i skorzystać z jakiejś "nadprogramowej" atrakcji, spróbują Wam pomóc w zrealizowaniu marzeń.
Marcin Kozioł, Warszawa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Superpodróż w super-towarzystwie , tak jednym wyrażeniem można określić naszą podróż do INDII i NEPALU. Przez prawie cztery tygodnie nie było czasu na nudę. Oj działo się ---działo. Wielkie dzięki dla Mirka Czwaczki za pasję z jaką nas prowadził i jaką nas nieustannie zarażał. Mirku mam ogromną nadzieję pojechać z Tobą jeszcze nie raz.
Arek Zych


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam serdecznie,
Przesyłam moją opinię o wyjeździe do Indochin , z którego tydzień temu wróciliśmy.
Indochiny super, Bartek Gosztyła super extra, atmosfera super, Angkor super extra lux, szejki w Bangkoku super extra , most na rzece Kwai choć nieoryginalny super , strzelanie M16 w Cu Chi super, Hanoi vodka :)) .....itd. itp.
Szkoda, że już się skończyło i zazdroszczę tym co teraz tam są z Bartkiem. Bartek faktycznie jest doskonałym fotografem, sprawnym pilotem – perfekcyjnie poruszającym się w tamtejszych niełatwych warunkach, prywatnie fajnym Gościem z którym można pogadać o wszystkim. Pełne uznanie.

Pozdrowienia dla Was wszystkich
Sławek Grzybowski
Wawa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Jestem długoletnim uczestnikiem wypraw z Supertrampem i każdy następny wyjazd sprawia mi ogromną radość, zwłaszcza wycieczki klubowe.
Na wycieczkach panuje miła koleżeńska atmosfera ,a po powrocie do kraju organizowane są spotkania na których można oglądać zdjęcia ,jak i podzielić się wrażeniami. Dlatego też polecam wyjazdy z Supertrampem.
Serdecznie pozdrawiam.
Andrzej Korzeniowski - " Generał "


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyjazd na Krym - gdybym miała określić jednym słowem - bezpretensjonalnie, a szerzej wycieczka dla tych, którzy chcą w pięknych okolicznościach przyrody szybko i skutecznie zapomnieć o regułach i konwenansach życia w kraju.
Dzięki zaangażowaniu pilota czas wykorzystany do maximum.
Poza tym:
- jeszcze nigdy tak nie odpoczęłam męcząc się
- jeszcze nigdy tak się nie wyspałam nie śpiąc
- jeszcze nigdy tak nie schudłam jedząc ogromne ilości (dieta cud :-))

Pozdrawiam wszystkich współtowarzyszy podróży

Ruda katarzyna.rybska@sandoz.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do dzisiejszego dnia wspomnienie o Kubie nierozerwalnie kojarzy się nie tylko z rumem, wspaniałą muzyką, słońcem i niesamowitymi estetycznymi przeżyciami, ale także z zakochanym w tym kraju Kierownikiem wyprawy - Januszem. Jest to człowiek, który prowadził grupkę osób po tych zakątkach Kuby, których nigdy nie zobaczy turysta jadący na plaże Varadero. Widzieliśmy od podszewki jedyny w swoim rodzaju kraj : jeździliśmy transportem publicznym, spaliśmy na plaży Cayo Coco pod gołym niebem, mieszkaliśmy w domach Kubańczyków. Szliśmy w karnawałowym korowodzie podrygując w takt muzyki, piliśmy rum z Kubańczykami nocą na Maleconie, próbowaliśmy krokodyle mięso, poznaliśmy czarny rynek degustując prawdziwe kubańskie cygara, jedliśmy mango tak, że sok spływał aż po łokcie. Żal było spać, by nie tracić okazji na sycenie się atmosferą tego kraju. Janusz jak dobry ojciec i wróżka wyczarowywał nowe miejsca i nowe wrażenia. Z pasją i dużym znawstwem dzielił się swoją wiedzą na temt Kuby, zarażał miłością i szacunkiem do ludzi i miejsc. Jeśli wybierać się na Kubę- to tylko z Januszem Ciągło. Wielkie dzięki Janusz!

Jola Szada

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeżdżę z Supertrampem prawie od samego powstania, zwiedziłem z Nimi kawał Świata, i muszę przyznać, że zawsze impreza jest zorganizowana rzetelnie i ciekawie! Na początku była Europa potem stopniowo kawałek Azji i Afryki, a teraz praktycznie jest cały Świat! Jeśli jesteś człowiekiem który szuka ciekawych miejsc na Świecie i przygody, oraz lubisz podróżować z plecakiem a nie z walizką to Klub Supertramp jest dla Ciebie!

Bardzo miło wspominam rozliczne spotkania po programie, które są podsumowaniem wyjazdu. Wielu z nas spotyka się też na nowych trasach i wówczas jest znacznie łatwiej i milej podróżować. Spotykamy się też na wspólnych nieformalnych wyjazdach w góry i na ogniskach, które nas dodatkowo integrują, krótko mówiąc po prostu Klub ludzi Supertramp.


Z Supertrampowym pozdrowieniem
Jacek K. Oświęcim

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podróż, jaką udało mi się odbyć z klubem Supertramp obudziła we mnie dawno skrywane pragnienie wyruszenia w drogę. I choć na początku ilość uczestników wyprawy klubowej nieco odbiegała od mojego wyobrażenia poznawania świata, to jednak jej formuła, jak również talent, dystans i luz Przewodnika (w osobie JANUSZA !!!) pozwoliły na spełnienie moich oczekiwań. Tak więc, znalazłam w niej dużo spontaniczności i dowolności w realizowaniu własnych oczekiwań, a nawet element podwyższonej adrenaliny, ale przed wszystkim wspaniałych towarzyszy podróży.
Co tu dużo mówić... byłam zachwycona wyjazdem – i nadal, mimo innych odbytych podróży, często wracam do wspomnień z Turcji Wschodniej.
Polecam tym wszystkim, dla których ważna jest zdolność przeżywania i zadziwienia.

Pozdrawiam
Ola Sieradzka - Stasiak

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z biurem Supertramp podróżuję już od kilkunastu lat, zarówno na krótkich dystansach (np. Maroko, Turcja), jak również na dłuższych dystansach (np. Indie, Wyspy Andamańskie) i czuję się zawsze bezpiecznie. Szef firmy ma talent do pokonywania wszelkich trudności, nawet tych nieprzewidywalnych.

Zygmunt Leśniak (zlesniak11@yahoo.com)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od mojej pierwszej podróży z Supertrampem (był to chyba drugi rok istnienia biura) spodobała mi się formuła wyjazdów klubowych i gdy tylko mogę, wybieram się na te wyprawy – długie, dajace posmak przygody, pozwalające nieraz dotrzeć do miejsc i zobaczyć scenki z życia, które często umykają podczas innego rodzaju wyjazdów. Elastyczny program pozwala każdemu wybrać coś dla siebie i w ramach całej podróży realizować własne zainteresowania. Łączy relaksujący wypoczynek ze zwiedzaniem turystycznie i krajobrazowo ciekawych miejsc. Poza tym, dzięki inicjatywie organizatorów, wyprawy zawsze miały „ciąg dalszy” – spotkania, by wymienić wrażenia, zdjęcia...
Pozdrawiam Barbara P.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam

Nie podróżuję z biurami i zazwyczaj nie korzystam z ich usług ale przypadkowo trafiłem na Karmelicką i dostałem bardzo fachową pomoc + bilet lotniczy w dobrej cenie :-), mimo, że nie byłem wcześniej nigdy z Supertrampem. Kiedyś się wybiorę, tylko czasu wciąż brak. Pozdrawiam ekipę i cheffe Janusza.
Pozdrowienia Aleksander
aleksleitz@hotmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na prawdę polecam,
przede wszystkim dlatego, że ekipa do wypadów świetna, a kierownik biura to człowiek wyobraźnią, uwielbiający podróże, któremu sprawia wielką przyjemność to co robi, dlatego jestem pewna, że nie będziecie się nudzić. Musicie jednak pamiętać o jednym: to nie będzie wycieczka jakich wiele...

Monika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Witaj Janusz,
Wyprawa do Indii bardzo udana, jeśli chodzi o pilotkę, to właściwa osoba na właściwym miejscu.
Moja strona internetowa ma nowy adres, www.stefanbarski.com, zapraszam Cię do odwiedzenia, niedługo pojawia się zdjęcia z Indii. Zdjęcia plaży z Warkali otrzymasz niebawem.

Pozdrawiam serdecznie,
Stefan Barski

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cóż ja mogę dodać do tego wszystkiego?
Samo dobre oczywiście. Na tapecie mojego komputera wielka sylwetka Janusza, który z chustą na głowie prowadzi nas jak Ojciec przez zalane słońcem ulice Hawany. Wtedy gdy było ciężko, jego obecność i widok stawiały nas na nogi. Widać było, jak ciężko pracuje, żeby pokazać nam kawałek świata.
Impreza poprowadzona maksymalnie profesjonalnie. Oby los dał nam więcej czasu na jeżdżenie z Supertrampem ! Polecam wszystkim znajomym i nieznajomym.
A Natalii, Natalii jest wspaniała!

Paweł Dubiel Rabka biuro@dubielglass.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej!!!
To właśnie dzięki Supertrampowi udało mi się spełnić wielkie marzenia o dalekich podróżach... Dotarłam za próg Angkor Watu, na riwierę nepalską, odkryłam zakamarki Laosu i Wietnamu ale i własnego strachu zawieszona na linie bunge w Himalajach... ;-)
Świetna organizacja i profesjonalizm, przewodnicy z Pasją i zawsze olbrzymim ukłonem w stronę wymagań każdego uczestnika. Według mnie jedyna taka oferta na Tanie i Ambitne odkrywanie Wielkiego Świata. Szczerze polecam!

Ania z Krakowa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byłam, widziałam i polecam. Fachowość połączona z dozą swobody pozwoliły mi z tym Biurem zwiedzić parę pięknych zakątków świata. Polecam, fajnie było z wami Indiach, Maroku, no i w innych stronach .
Mam plany wkrótce skorzystać z innych wypraw oferowanych przez S u p e r t r a m p.

Irena Ulman-Leśniak, notariusz w Krakowie.
irena.ulman.lesniak@kin.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wraz z Biurem Podróży SUPERTRAMP z Krakowa, przebyłem wiele tysięcy kilometrów po drogach i bezdrożach Europy i Azji.
Sposób działania oraz charakter wypraw pozostawiły we mnie na zawsze wspaniałe wspomnienia. Wszelkie trudy i niedogodności wynikające z niedostępności odwiedzanych zakątków rekompensowane były nadzwyczaj miłą pomocą ze strony pracowników. W związku z tak niezwykłym prowadzeniem trampingów poleciłem to biuro znajomym i swojej rodzinie, która także wielokrotnie korzystała z jego usług. Właściwie popełniam podstawowy błąd - to nie są usługi, ale wyprawy w nieznane, choć zapewne pracownicy biura nie koniecznie tak o nich myslą. Ponieważ nie należałem do "najmłodszych" uczestników, - mogę szczerze polecić takie wspaniałe oderwanie od
komercyjnej rzeczywistości nawet bardziej zaangażowanym wiekowo , a też i "mniej zaangażowanym finansowo". Serdecznie polecam Wszystkim Biuro Supertramp oraz niezwykle miłe towarzystwo ich właścicieli - Alicji i Janusza.

Waldemar Nowicki
Kraków
tel. 501 296198
/właściciel przedsiębiorstwa/

PS. Oczywiście można odkładać na jeszcze jeden samochód, na jeszcze lepszy telewizor plazmowy lub inny gadżet, ale te w końcu spowszednieją i przeminą , a zachody słońca wśród starożytnych ruin, ciepły wiatr na pustej wieczornej plaży,
albo niezwykłe widoki - czterech na raz- ośmiotysieczników himalajskich zostaną gdzieś głęboko na zawsze...

PPS. Przez długi czas prawie /2 lata/ po powrocie z Indii pisałem książkę o tym, co widziałem - mam nadzieję - w trochę odmienny sposób.
Przypadek sprawił /awaria komputera/ , że na zawsze straciłem wszystko, co napisałem i nawet zagraniczni specjaliści nie potrafili odzyskać
tych danych. Siadłem, więc jeszcze raz, ale tym razem na krótko i jeszcze, co udało mi się przypomnieć - zamieszczam poniżej - pozdrawiam.

kamienna łza

napisałem raz książkę z podróży, o włóczędze, radości, zmęczeniu,
z mgły utkałem nadzieje, przyjaciół, napisałem sen o marzeniu,
miała sens, początek i akcję, był w niej półmrok, kolory tęczy,
były dnie, wieczory i noce, jeszcze dziś ich echo mi dzwięczy
wiele myśli i wspomnień samotnych zestawiłem w bełkocie cyfrowym,
wiele zdarzeń i twarzy ulotnych opisałem kodem bitowym,
zostawiłem tam ciało i duszę, wszystkie zmory, radości i wątki,
pył pustyni, ulewy katusze, ścieżki w błocie i z bajki zakątki,
gdzie głęboko we mnie zostały i wyryły swe piętno Golgoty
Biały Pałac u brzegów Yamuny dwa imiona złączone z tęsknoty
nie spisane chęci, pragnienia, uleciały jak ptaki jesienne,
nie skończone opisy zdarzenia zniszczył błąd i cyfrowe zmienne,
nie podzielę już z nikim obrazów, nie wyliczę kolorów, półcieni,
i zostawię je sobie tym razem na te dni nadchodzącej jesieni

Dedykuję
Mumtaz i Jehanowi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po raz pierwszy na wakacje z klubem Supertramp wyjechałem w 1995 roku. Od tego czasu byłem na kilku wyprawach – w Maroku, Syrii, Indiach. Były to niepowtarzalne, pełne rozmaitych przeżyć wakacje, tak ze względu na oryginalne programy wyjazdów, jak również ich atmosferę i towarzystwo. Uczestniczyłem także w wielu krótkich wyjazdach bądź spotkaniach klubowych w Krakowie lub okolicach. Mile je wspominam.
Uważam, że Supertramp jest biurem godnym polecenia z kilku powodów. Jednym z nich jest rozmaitość ofert wyjazdu – od kilkudniowych wypadów, poprzez typowe wycieczki zagraniczne, aż po opatrzone nietuzinkowymi programami wyprawy trampingowe do krajów egzotycznych i rzadko nawiedzanych przez Polaków. W większym jeszcze stopniu o oryginalności biura przesądza wielość działań podejmowanych na rzecz integracji uczestników wyjazdów. Wśród Klubowiczów Supertrampa są przedstawiciele wszystkich grup wiekowych i zawodowych, połączeni pasją podróży dalekich i bliskich, pragnieniem poznawania świata i ludzi, a także chęcią spędzania części swojego czasu w kręgu przyjaciół i znajomych. Po każdej wyprawie organizowane jest spotkanie jej uczestników, a kolejne wycieczki, ogniska, czy kuligi następują spontanicznie, umożliwiając poznanie innych Klubowiczów, snucie wakacyjnych wspomnień i planowanie kolejnych wyjazdów.

Z pozdrowieniami
Maciek Motak

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cześć wszystkim !!!!

Pierwszy raz dowiedziałem się o tym klubie i organizowaniu przez niego wycieczek-trampingów w 1993r z ogłoszenia w miasteczku akademickim w Krakowie. Pojechałem i wciąż razem z nim zwiedzam świat.To już 13 lat./div>
Razem z nim zwiedziłem : Węgry, Włochy, Francję, Hiszpanię, Andorę, Portugalię, Grecję , Szwajcarię, Maroko , Egipt , Izrael , Jordanię ,Syrię, Liban, Turcję , Indie , Nepal , Tajlandię , Laos , Wietnam , Kambodżę, Malezję, Borneo.
Atmosfera jest przyjacielska mimo często dużej różnicy wieku uczestników ( młodzież jak i emeryci po 60-ce )- zawdzięcza się to głównie Januszowi - szefowi Supertrampa, który od początku potrafił zjednywać sobie ludzi i stwarzać taką atmosferę , że chce się z nimi być .Oprócz wyjazdów kilku tygodniowych , często organizowane są wyjazdy weekendowe, np.: na narty lub na imprezki klubowe przy ognisku.
Z Klubem współpracuje wielu przewodników-pilotów , którzy oprócz wiedzy i znajomości języków są fajnymi towarzyszami podróży.
Naprawdę uwierzcie mi , że nie wciskam Wam żadnego kitu. Po prostu warto z tym Klubem zwiedzać świat. I jeszcze jedno - w porównaniu do kilku innych biur trampingowych specjalizujących się w zwiedzaniu świata w Supertrampie ceny są najniższe.

mgr inż. Marek Dzidek
Oświęcim
mardek@o2.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cześć, przesyłam wspomnienie z wyprawy Peru Boliwia.
Queridos amigos,
Minęła połowa kwietnia , a ja już po urlopie - duży ból. Ale wyprawa była wspaniała! Wylądowaliśmy w Limie, gdzie spędziliśmy tylko jeden dzień spacerując po Plaza de Armas, zwiedzając katedry, kościoły, uliczki... więcej

Wiesława Wojciechowicz Olsztyn +48 600 260 271
ppuolkom@wp.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Świetna wyprawa na Kubę. Rum, cygara, słońce... Wszystko miło i profesjonalnie. W tym roku wracam na Kubę raz jeszcze... Oczywiście z Supertrampem.

Marcin Gawrycki Warszawa mfgawrycki@uw.edu.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam za sobą dwa wypady z Supertrampem pierwszy to Indie-Nepal była to wspaniała przygoda w dużej mierze dzięki Natalii którą podziwiam za ogrom wiedzy na temat tych państw , za odnalezienie się w każdej sytuacji i miejscu ( począwszy od buddyjskich świątyń skończywszy na dyskotece w Nepalu ) Wspaniały przewodnik i kompan podróży która nie dzieli ludzi na lepszych i gorszych, gotowa nieść pomoc tym którzy jej potrzebują

Drugi wyjazd to Indochiny - zacznę od przewodnika Sławek niesamowity gość ( pozytywnie zakręcony ) zakochany w Tajlandii władający kilkoma językami doskonale odnajduje miejsca które nie koniecznie są na szlaku i w programie. Dzięki jego wiedzy zwiedziliśmy więcej niż planowaliśmy, gość którego nic nie wyprowadzi z równowagi - polecam zdecydowanie

Przede mną pewnie jeszcze dużo wycieczek z Supertrampem. Namówiłem przyjaciół którym też spodobało się podróżowanie z nimi. Pozdrawiam całą ekipę Supertrampa i wszystkich z którymi podróżowałem

Marek W. z Kołobrzegu
P.S. do zobaczenia na Węgrzech

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Gorąco polecam wspaniała ekipę z supertrampa.
Odbyłem dwie podróże które były pod bardzo udane: indie+nepal , oraz peru - boliwia. Od pierwszej chwili miałem poczucie ze mam do czynienia z bardzo wyjątkowymi ludźmi, którzy kochają to co robią. Program wypraw był intensywny i naprawdę wykraczał poza "typowa" komercyjna ofertę wielokrotnie droższych biur. Jedyna wada supertrampa jest to ze wyjazdy z nimi są głęboko uzależniające a powrót do rzeczywistości może być trudny.

Ignacy Ziajka iggy@o2.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Już od kilku lat corocznie uczestniczę w okolicznościowych wyjazdach z Klubem Supertramp, najczęściej na krótkie wypady na Węgry lub Słowacje. Imprezy zawsze zaliczam do bardzo udanych, przebiegały w miłej atmosferze bez zbędnych zgrzytów i nieporozumień. Serdecznie polecam ludziom ciekawym świata i pragnącym nawet na krótko oderwać się od szarej rzeczywistości.

Jacek Gogól jgogol@ios.krakow.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Miałem prawdziwą przyjemność podróżować po świecie z Supertrampem. Uczestniczyłem w wyjazdach do Peru i Boliwii oraz po Indochinach. Szczerze mówiąc były to wakacje mojego życia.
Supertramp bardzo dobrze dobiera program wyjazdu. Po powrocie z wyjazdu -podróżnik ma poczucie że widział wszystko to co najważniejsze w danym regionie czy państwie. Program jest elastyczny stąd na prośbę uczestników wyjazdu może on ulec korektom, zgodnie z życzeniem klientów. Niejednokrotnie widzi się więcej niż przewiduje program. Świetnie przygotowani merytorycznie i organizacyjnie piloci czynią podróż nie tylko ciekawą ale i wygodną (o ile pozwalają na to realia kraju zwiedzanego).
Z Supertrampem mam tylko jeden problem: zbyt wiele interesujących programów. Chciałbym wybrać się ponownie z biurem do Ameryki Południowej - na spływ Amazonką i Ucayali (Peru-Brazylia-Kolumbia), a także do Chin-Tybetu oraz do Malezji i na Borneo. Niestety brakuje na to wszystko czasu.
Niezdecydowanym na trudniejsze eskapady polecam wyjazd integracyjny na Węgry. W sympatycznej atmosferze i w świetnym towarzystwie obieżyświatów Supertrampa można zasmakować nie tylko egzotycznych podróży ale i pysznych węgierskich win, będąc zanurzonym w gorących basenach termalnych. Miodzio.

Gorąco polecam podróże z tym biurem

Leszek Kabłak, reporter TVN24...a po godzinach (Super)tramp.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z Supertrampem byłem na Kubie i w Indiach + Nepal. Atrakcyjność cenowa i wyjątkowo bogate programy autorskie, otwartość i elastyczność, skłoniły mnie do wybrania spośród wielu ofert właśnie ICH propozycję.
Śmiało mogę polecić SUPERTRAMPA jako rzetelnego organizatora, stawiającego czoła na trasie nieprzewidywalnym problemom o różnorakim stopniu złożoności. Efekty ich pracy i wrażenia - po - mogą zaskoczyć wyłącznie pozytywnie.

Marek Prorok e-mail : promar@interia.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Byłam z Supertrampem na Kubie. Przeżyłam cudowna przygodę i to nie tylko ze względu na urok Wyspy, ale również na towarzystwo, w którym się znalazłam. Uwagi techniczne: realizacja bez zarzutu, świetna atmosfera, elastyczność, co wiąże się z małą liczebnością osób w grupie, zaangażowany Pilot, który także liczy się z sugestiami uczestników dotyczącymi planu wycieczki.

Pozdrawiam
Małgorzata Korlatowicz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam serdecznie

Miałem okazję być uczestnikiem imprezy turystycznej organizowanej przez SUPERTRAMP do Nowego Jorku w październiku 2002 r. To co mi zostało - to naprawdę - niezapomniane wrażenia. Wyprawa zorganizowana z dbałością co do najmniejszego szczegółu, a dzięki staraniom dwóch naszych opiekunów tj. Janusza Ciągło (z którym do dnia dzisiejszego utrzymuję kontakt) i Dariusza Byszko zobaczyliśmy i tak niezmiernie dużo jak na 7 - dniowy pobyt. To naprawdę szczerzy i życzliwi ludzie, którzy jak mniemam i pozostali pracownicy biura SUPERTRAMP zrobią wszystko aby przyszłym potencjalnym turystom pokazać to co nie pokaże im żadne inne biuro turystyczne. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na wyjazd. Dziękuję za przesympatyczną i naprawdę koleżeńską atmosferę podczas wyjazdu. Gorąco i ogromnie POLECAM :-) oraz POZDRAWIAM

Wojciech Szozda - Ciechanów e-mail : pulpet-1@tlen.pl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biuro solidne, godne zaufania i polecenia...
Kiedy wybierałam się w moja pierwszą wyprawę, długo szukałam na rynku biura, które oferowało by coś więcej niż poznanie utartych szlaków komercyjnych, na których spotyka się tłumy turystów biegających w pośpiechu od obiektu do obiektu. Bo jak można w ten sposób zwiedzać odległe kraje świata, często o tak odmiennej od naszej kulturze, wierzeniach, zwyczajach?!
Tu potrzeba coś więcej: wniknąć w atmosferę miejsca, przybliżyć się choćby do dnia codziennego tubylców - wejść do chaty peruwiańskich wieśniaków, łowić piranie w grupie boliwijskich rybaków czy poznać pracę tajlandzkiego poganiacza słoni.... Ileż nowych fascynujących doznań czeka nas na odległych turystycznych szlakach, z których trzeba wziąć jak najwięcej, bo rzadko wracamy do tych samych miejsc po raz drugi.
Moim zdaniem to wszystko zawierają oferty Supertrampa, wiec jeżeli czyjeś oczekiwania co do podróży chociaż w części pokrywają się z moimi serdecznie polecam usługi tego biura!

Pozdrowienia Irena R.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Chciałabym jeszcze raz gorąco podziękować Mirkowi ( poprzez Wasze Biuro Supertramp) pilotowi naszej wyprawy Indie -Nepal w m-cu lutym za jego zaangażowanie ,życzliwość i chęć niesienia pomocy w każdej sytuacji. Jego kompetencja ,doskonała znajomość tak trudnego kraju pozwoliła nam cieszyć się każdym dniem wyprawy. Jeżeli Wasze biuro zatrudni Mirka , proszę dać mi znać, być może znowu skorzystam z oferty wyjazdowej. Wyjazd był super .

Pozdrawiam,
Maria Grosicka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dzień dobry Państwu,

piszę krótkiego e-maila, żeby podziękować za naprawdę wspaniały wyjazd do Indii i Nepalu. Wszystko było znakomicie zorganizowane, a praca i podejście Mirka Czwaczki sprawiło, że jesteśmy z tej imprezy bardzo, bardzo zadowoleni ! :-)))

Dziękujemy,
Adam Kwapisz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WITAM

Chciałam powiedzieć ze jestem bardzo zadowolona z wyjazdu , przeżyliśmy wszyscy cos niesamowitego, wyjazd był fantastyczny.
Aldo jest wspaniałym przewodnikiem, doskonale zna tamte realia i zawsze potrafił wybrnąć z trudnych sytuacji interpersonalnych, które powstawały w grupie.
Dzięki.

Pozdrawiam z Dublina
Agnieszka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam
Serdecznie chciałam podziękować za świetną organizację
Wyprawy do Indii i Nepalu. To była fantastyczna i piękna przygoda. Dzięki za niesamowita Natalii - wspaniałej przewodniczki i towarzyszki podróży! Dzięki jej wspanialej wiedzy jaka nam przekazała wycieczka stała się naprawdę niezapomnianym przeżyciem.

Pozdrawiam serdecznie
Anna Lecka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUPERTRAMP
Pan Janusz Ciągło

W imieniu Przyjaciół oraz swoim własnym chciałam serdecznie podziękować za pomoc w przygotowaniu programu, zorganizowanie oraz przeprowadzenie imprezy pod nazwą „Hasło: Birma”, obejmującej de facto pięć krajów z rejonu Indochin.
Realizacja trampingu dla takiej grupy jest ryzykownym zadaniem i jesteśmy wdzięczni, że Biuro podjęło to wyzwanie.
Bartek Gosztyła, przydzielony nam w charakterze tour-operatora okazał się nie tylko kompetentnym, sprawnym i skutecznym pilotem, ale także miłym towarzyszem podróży, opiekuńczym i uczynnym, obdarzonym dużą kulturą osobistą oraz poczuciem humoru.
Z naszego punktu widzenia impreza była bardzo udana: spełniła nasze oczekiwania i dostarczyła nam wspaniałych wrażeń, za co raz jeszcze bardzo dziękujemy.

Z wyrazami szacunku
Krystyna Słoczyńska

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------